Rond de menopauze stokt de aanmaak van oestrogeen omdat er geen eitjes meer zijn die het kunnen produceren. Je lichaam zal dan naar andere wegen moeten zoeken om toch nog wat oestrogeen te kunnen behouden namelijk via testosteron. Het aanmaken van testosteron wordt niet alleen door het mannelijke lichaam gedaan, maar ook voor een beetje  door het vrouwenlichaam. Dit gebeurt voor een klein gedeelte in de eierstokken en in de bijnieren. Via het buikvet weefsel kan testosteron omgezet worden in een zwakkere vorm van oestrogeen. Dat is de reden dat er rond je vijftigste een buikje kan ontstaan. 

Je stofwisseling vertraagt ook wanneer je ouder wordt. Als je hetzelfde blijft eten kom je zo’n kilo per jaar aan. Daarom is het belangrijk om je maaltijden aan te gaan passen. 

Wanneer je door de overgang ook nog eens slecht slaapt loop je nog meer kans om dikker te worden. Dit komt namelijk door een disbalans tussen de hormonen ghreline en leptine. Door slaaptekort daalt het niveau van het stofje leptine, dat een verzadigend gevoel geeft. Tegelijkertijd stijgt het ‘hongerhormoon’ ghreline, dat de eetlust bevordert. Dus hoe meer ghreline hoe gevoeliger je wordt voor snoepen en snaaien.