Test je gezondheid met bloedonderzoek

Veel aandoeningen kunnen in een vroeg stadium in het bloed worden aangetoond. Ook geeft je bloed een goede weerspiegeling van tekorten in het lichaam. Zo kun je middels een bloedonderzoek kijken naar het functioneren van organen zoals je nieren of je lever maar ook risicofactoren voor hart en vaatziekten of diabetes zoals cholesterol en glucose kunnen worden gecheckt. Wanneer er afwijkingen zijn kun je op basis hiervan actie ondernemen. In een vroeg stadium van afwijkende cholesterolwaarden kun je hier nog veel aan doen door bijvoorbeeld je voeding aan te passen. 

Preventief onderzoek

Op basis van bepaalde resultaten van het bloedonderzoek kun je ook besluiten je huisarts te bezoeken. In veel landen is een jaarlijks preventief bloedonderzoek standaard, in Nederland moet je dit zelf regelen. Preventief bloedonderzoek sluit niet altijd volledig alle gezondheidsproblemen volledig uit, maar is een eerste indicatie.

Werkwijze

Via een vingerprik neem ik een aantal druppels bloed af en dit wordt opgestuurd naar Hessels & Grob het laboratorium waarmee ik samenwerk. Na een week kom je weer langs om met mij de uitslag te bespreken. Dit kan eventueel ook telefonisch of per e-mail. Aan de hand van de uitslag kan ik ook een voedingsadvies op maat maken. 

Welke testen

Algemene gezondheidscheck-up

Hierbij worden onderzoek gedaan naar nieren, lever, ontstekingen, risico op hartziekten, vetstofwisseling, suikerziekte, bloedarmoede, schildklier en vochtbalans. Er wordt in totaal op 38 waarden getest.

Vitamine D3 en B12

Een tekort aan vitamine D en vitamine B12 komt heel veel voor. Zelfs kleine tekorten kunnen op lange termijn schadelijke effecten hebben of veroudering versnellen. En bovendien naarmate men ouder is wordt de kans op een vitamine tekort groter. Dit geldt zowel voor Vitamine B12 als voor vitamine D. Je kunt dit eenvoudig oplossen met betere voeding of supplementen maar dan moet je wel eerst weten of je een tekort hebt.

Vegacheck

Vegetariërs en veganisten kunnen mogelijk tekorten in voedingsstoffen hebben omdat een aantal voedingsstoffen alleen in dierlijke producten voorkomen, of beter worden opgenomen dan de plantaardige varianten. Het bloed wordt op de volgende waarden gemeten:

B12 (actief, HoloTC) – vlees, vis, melkproducten en eieren

Homocysteine – verhoogde homocysteïne-waarde geeft een functioneel B12 tekort aan. Ook al bevindt de bloedspiegel van B12 zich nog in de (lage) normale waarden.

Vitamine D3 – zonlicht, vette vis, vlees en eieren

Ferritine –  een eiwit dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan, hiermee kan de oorzaak van bloedarmoede worden achterhaald of dat er teveel ijzer in het lichaam aanwezig is. IJzer zit voornamelijk in dierlijke producten en wordt makkelijker opgenomen dan plantaardig ijzer.

Zink – eiwitrijk voedsel is een rijke natuurlijke bron van zink. Zeer zinkrijk zijn oesters, rood vlees en krab en in iets mindere mate gevogelte en vis zijn ook goede zinkbronnen.

Voedselallergie (IgE)

Bij een allergie speelt het immuunsysteem op tegen bepaalde eiwitten (allergenen) in de voeding. De klachten die optreden worden niet veroorzaakt door het allergeen zelf, maar door de heftige reactie van het immuunsysteem. Deze klachten treden meestal snel op binnen een paar minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die hierbij optreden zijn per persoon verschillend. Denk hierbij aan maag-, darm-, en huidklachten.

Voedselintolerantie (IgG)

Bij een voedselintolerantie treden de klachten meestal niet meteen op, maar kan wel acht weken tussen zitten. Dit wordt ook wel een vertraagde voedselallergie genoemd. Klachten die hierbij optreden zijn vaak maag- en darmklachten en zijn vaak milder dan de klachten bij een voedselallergie.

Kosten

Algemene gezondheidscheck-up € 139,00

Algemene gezondheidscheck-up + vitamine D en vitamine B12 € 169,00

Vegacheck € 139,00

Voedselallergie (20 testen) € 80,00

Voedselintolerantie (40 testen) € 129,00

Vitamine D € 49,00

Vitamine B12 € 55,00

Vitamine D + vitamine B12 € 90,00 

Bovenstaande prijzen zijn inclusief 21% BTW

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak of gratis kennismakingsgesprek.